Mainz (Mohuč)

04.09.2012 20:13

Mainz je krásné město Spolkové Země Porýní-Falc (Reinland-Pfalz). Nachází se 40 km od Frankfurtu nad Mohanem.

Toto město jsme navštívili tak trochu náhodou, když Honza musel jet do Frankfurtu na přezkoušení z češtiny a po zkoušce se nám nechtělo jet rovnou zpět do Heidelbergu. Už z dálky byla vidět Kaiserdom Svatého Martina z červeného pískovce, která je dochovaná ještě z dob ranného středověku. První cesta po zaparkování auta vedla do turistického centra blízko Brückenturm. Mainz má mnoho památek z doby římské a ze středověku. Hlavní turistické centrum je v okolí Markplatz. Na náměstí se zrovna konal trh se zeleninou, květinami, ovocem ale našli jsme zde i trhovce prodávající uzeniny, ryby, domácí pečivo nebo čerstvá vajíčka.

Bylo to moc zajímavé. Nikde žádný Vietnamský stánek. Střed náměstí zdobí velký Obelisk. Je prý tisíc let starý ale na toto místo byl umístěn až k tisíciletému výročí mohučského dómu v roce 1975. Váží 16 tun, je 6,4 m vysoký a jeho průměr je 1,20 m.

Na konci náměstí je renesanční fontána, kde se zrovna modlila skupinka lidí. Nedaleko odtud jsme našli Gutenberg - Muzeum. Johannes Gutenberg je nejznámější osobností Mainzu. Je to místo, kde spatřil světlo světa knihtisk. Celé muzeum je věnováno tomuto vynálezci knihtisku.Najdete zde i repliku jeho dílny a několik nejstarších výtisků Gutenbergovy bible a žaltáře. Právě zde se pak rodila pozdější novověká evropská vzdělanost. Po skončení procházky po muzeu jsme ještě shlédli ukázku tisku z dob Johannese Gutenberga a pak už jsme pokračovali v prohlídce města. Nedaleko jsme objevili i Sochu Johannese Gutenberga a Staatstheater také z červeného pískovce. Zajímavostí tohoto místa je, že napříč náměstím je vyznačená 50. Rovnoběžka.

O několik metrů dál se nachází náměstí Kirschgarten, kde se nalézají historické hrázděné domečky, připomínající Štrasburk. Nejstarší z nich byl postaven v roce 1450.

Romantickými uličkami jsme se dostali do kostela svatého Petra, který je proslulí modrými vytrážemi. Ještě několik fotek u zajímavé fontány Fastnachtsbrunnen a už jsme šli procházkou k řece Rýn. Do Rýna se zde vlévá řeka Mohan. Nejznámější most se nazývá Most Theodora Heusse, pojmenovaný po prvním německém prezidentovi.

Má pět oblouků a je dlouhý 475 m. Na nábřeží se nachází stará Mohučská radnice. Vedle ní je velká vydlážděná plocha s Plastikou „ Lebenskraft „ (Životní síla).

Musím říct, že město Mainz je moc krásné a zajímavé a mohu ho pouze doporučit.