Lorsch a Heppenheim

04.09.2012 09:47

Lorsch je městečko asi 40 km od Heidelbergu ve spolkové zemi Hesensko. S Frantou jsme toto krásné městečko navštívili v předvánočním čase, kdy byli po celém městečku stánky s vánočním zbožím, všude hrály koledy a všechny domečky byly vánočně vyzdobené.

Zašli jsme do turistického centra, abychom zjistili, jaké památky se zde nacházejí a co by bylo dobré vidět. Již samotná budova Info centra se nachází v krásné hrázděné radnici z roku 1715 na Markplatze. Velmi zachovalé jsou také hrázděné domy řemeslníků na náměstí a jeho okolí. Hlavní pozoruhodností jsou ovšem pozůstatky starého opatství a kláštera. Zbytky staveb, které jsou dnes k vidění jsou z roku 767. Je to především královská hala nebo také brána (Königshalle) a zbytky předního kostela. Hlavní klášterní kostel zanikl. Z doby po třicetileté válce pochází Kurfiřský dům – lovecký zámeček postavený na starých základech. Ostatní klášterní stavby se téměř rozpadly.Královská hala je nejcennější zachovalou památkou. Tato pozoruhodná dvoupatrová budova je unikátní směsí hesensko-římského, křesťanského, orientálního a germánského stavebního slohu a je zapsaná v chráněném dědictví UNESCO.

Bohužel jsme měli tak trochu smůlu neboť v  době kdy jsme tady se klášter opravoval a po celém objektu bylo postavené lešení. 

 

Po krásné procházce Lorschem jsme se jeli  ještě podívat do městečka Heppenheim, které se nachází odtuď necelých 10 km. Heppenheim je kouzelné vinařské městečko s mnoho historickými, hrázděnými domy. Heppenheimu dominuje krásná radnice, postavená roku 1705-06. Na náměstí Marktplatz se nachází také kašna se sochou Panny Marie pravděpodobně z dílny umělce z Mainzu. 

S mapkou v ruce jsme pokračovali po vyznačených místech směrem k farnímu kostelu svatého Petra. Měli jsme štěstí, neboť byl ještě otevřený. Vnitřek kostela byl krásně vyzdobený.Po starých kostelních schodech jsme se úzkými uličkami dostali ke Klene Bach. Kolem roku 1791 sloužila tato budova jako synagoga. V Heppenheimu žili židé už od středověku.V roce 1900 zde bydlelo kolem 200-300 židů. Nejslavnějším židem v Heppenheimu byl profesor nábořenství na univerzitě ve Frankfurtu Martin Buber. V roce 1938 byl nucen emigrovat s celou rodinou do Jeruzaléma. V roce 1938 byla synagoga zničena a všechni židé byli deportovaný. Na místě bývalé synagogy je dnes kamenná deska s jejím obrysem a s nápisem:"Zde stála synagoga, která byla v roce 1900 postavená a zničená v roce 1938". K připomínce vyvraždění židů v koncentračních táborech.

Pomalu se stmívalo a my museli jet domů. Škoda, že je v zimě tak brzy tma. Zrovna začal padat sníh a my se těšili domů, až si zatopíme v kachlových kamnech a uděláme si Glünwein.:-)