Deutsches Schuhmuseum Hauenstein

23.10.2011 21:51

 

Se Spouses clubem občas pořádáme různé akce. Při jedné z nich jsme se jeli podívat do městečka Hauenstein, vzdáleném asi tak 100 km od Heidelbergu, ve spolkové zemi Porýní – Falc. Na tento krásný výlet jeli hlavně všechny milovnice botiček, neboť v této malebné vesničce se hlavně nachází největší obuvnické muzeum v Evropě – Deutsches Schuhmuseum Hauenstein, obuvnická firma Josef Seibel a také mnoho obchodů, kde se dají botičky pořídit na velmi rozumné ceny.

Ráno jsme se všechny sešli na parkovišti u PHV, odkuď už po chvíli vyjel autobus plný nákupů chtivých dam všech zemí NATO. Cesta rychle utíkala. Sice jsme jeli po dálnici, ale po obou stranách dálnice byla krásná příroda podobná mé rodné Šumavě. Na rozdíl od Šumavy tady snad ani neví, jak kůrovec vypadá.

Originální historické muzeum je ve stylu bývalé továrny, kde lze vidět všechny stroje na výrobu bot. Na velmi zachovalých strojích nám průvodkyně ukázala vyřezávání bot dle šablon a šití. Bohužel jsme se museli spokojit s výkladem v angličtině. Lze zažádat i o německou verzi, ale na českou zapomeňte. Já s mojí angličtinou byla ráda, že se našel někdo, kdo mi občas překládal.

 

V dalším oddělení muzea se nacházeli obchůdky, obuvnické dílničky a obydlí německých ševců. Hlavním úkolem muzea je prezentace bot, různých kultur a dob. V posledním patře lze shlédnout ty nejmodernější botičky a botičky známých herců, sportovců ale i politiků. Našli jsme zde boty tenistky Steffi Graf, německého tenisty Borise Beckera nebo německé kancléřky Dr. Angeli Merkelové. Na památku jsme se ještě vyfotily u největších bot na světě ve velikosti 248, koupily pohlednice a pár suvenýrů a chystaly se na oběd, do nedaleké malebné restaurace.

Všechno bylo moc dobré a všem chutnalo. Na některých členkách Spouses clubu bylo vidět, že hlavní bod dne je teprve čeká. Obchody plné bot za výhodné ceny lákaly už z dálky. Bohužel na velké nákupy jsme už neměli moc času neboť jsme se zdrželi většinu času v muzeu. Přesto jsme si všechny nějaké botičky vybraly a domů jsme se vracely každá aspoň s jednou krabičkou.